Erektil Disfonksiyon Nedir?

Normal koşullarda, erkekler cinsel uyarılma durumunda kısa sürede ilişkiye hazır hale gelebilir. Bu uyarılma neticesinde atardamarlardan gelen kan, penisin iç kısmında bulunan toplardamarlarda toplanır ve sertleşme sağlanır. Erektil disfonksiyon ise bu durumun gerçekleşmemesi olarak tanımlanabilir. Cinsel ilişkinin devam edebilmesi için penisin yeterli ölçüde sertleşememesi, erkeklerde kaygı gibi psikolojik sorunlara da sebep olabilir.

Erektil Disfonksiyon Nedenleri Nelerdir?

Bu sorun bazı erkeklerde geçici durumlardan kaynaklanırken, bazen genetik olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle uygulanacak olan tedavilerde detaylı bir tanı konulması önemlidir. Sorunun tıbbi olarak nitelendirilebilmesi için de 6 ay ya da daha fazla süre boyunca rahatsızlığın devam ediyor olması önemli kriterlerden biridir. Erektil disfonksiyon problemi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu problemin en belirgin olan nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Sigara, uyuşturucu ve alkol tüketimi sebebiyle oluşan dolaşım sorunları
  • Toplardamarların işlevlerini tam şekilde yerine getirememeleri ve peniste gerektiği kadar kan toplanmaması
  • Atardamarlarda darlaşma meydana gelmesi ve penise daha az kan gitmesi
  • Sertleşmede önemli etkileri olan testosteron hormonunda yetersizlik
  • Kalp damar hastalıklarına ve hipertansiyona bağlı olarak ortaya çıkan dengesiz durumlar
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Psikolojik olarak ortaya çıkan stres, kaygı ve depresyon durumları
  • Yaşın ilerlemesi

Tüm bu faktörler sebebiyle erkeklerde ciddi anlamda sertleşme problemi ortaya çıkarabilir. Erektil disfonksiyon bozukluğu, kalıcı ve geçici nedenlere bağlı olarak farklı tedavi yolları ile düzeltilebilen bir sorundur.

Erektil Disfonksiyon Kimlerde Görülür?

Genelde yaşa bağlı olarak ortaya çıkan erekte olamama sorunu, özellikle 40 yaşından sonraki erkeklerde daha sık görülür. Aynı zamanda kronik hastalıklara bağlı olarak çeşitli ağır ilaçları kullananlar da yine bu sorunu yaşayabilirler. En fazla görüldüğü kişiler arasında iş ve özel yaşamında sürekli olarak stres altında olan kişiler de sayılabilir.

Erektil Disfonksiyon Tanısı Nasıl Konur?

Erektil disfonksiyon, iyi bir cinsel birliktelik için peniste gerekli sertliğin sağlanamaması olarak tanımlanır. Kişilerde bu problemin tanısı konurken dikkat edilenler ise şöyledir:

Tıbbi Geçmiş

Hastanın erektil disfonksiyon probleminin saptanabilmesi için tıbbi geçmişi hakkında detaylı bilgi edinmek gerekir. Bu süreçte kronik hastalıklar, sinirsel problemler, psikolojik faktörler ve diğer tüm medikal sorunlar detaylı olarak saptanır.

Cinsel Hayat

Tanı sırasında hastanın cinsel öyküsü alınır. Bununla birlikte mümkünse kişinin cinsel partnerinin veya partnerlerinin öyküsünün bilinmesinde fayda vardır. Bu rahatsızlığın ana nedenlerinin saptanabilmesinde hem hastanın hem de partnerin birlikte hareket etmesi büyük önem taşır. Başlangıcı, devamlılığı, sabah ve akşamları ereksiyon durumları gibi her türlü cinsel yaşam detayları öğrenilir.

Fiziksel Muayene Süreci

Erektil disfonksiyon problemi sırasında genital bölge incelenir. Detaylı bir nörolojik muayene yapılabilir, bu da nedenlerin net anlaşılmasında önemli katkılarda bulunabilir.

Psikososyal Değerlendirme

Bu değerlendirme süreci, psikolojik olarak hastanın incelenmesi ve erektil disfonksiyona neden olabilecek faktörlerin saptanmasını sağlayan bir süreçtir. Bu süreçte psikolojik olan tüm faktörler tek tek değerlendirilir. Eğer konuya neden olan bozukluk geçici bir durum ise psikoterapi ile aşılmaya çalışılır. Bu değerlendirmeler altında hastanın performansı, hasta partner ilişkisi, cinsel birleşmede kullandıkları teknikler, motivasyon gibi faktörler hakkında detaylı bilgiler edinilir. Gerekirse bu bilgiler ışığında bir tedavi uygulanır.

Testler ve Anketler

Erektil disfonksiyon tanısı sırasında birtakım testler ve anketler de yapılabilir. Hastanın ve partnerinin yapması gereken erektil disfonksiyon anketi, tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır. Soru formları ile hastanın ilişki sürecini ve kendisini tanımlaması istenebilir. Bunların yanında laboratuvar testlerine de başvurulur. Laboratuvar testleri sırasında hastaya idrar ve kan tahlili de yapılır. Tam kan sayımı, karaciğer fonksiyon testleri, testosteron seviyesi gibi bilgilere bakılması gerekir.

 

Erektil Disfonksiyon Tedavisi Nasıldır?

Erkeklerin birçoğunda görülen ve ciddi bir sorun haline gelebilen erektil disfonksiyon problemi, çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak tedavinin gerçekleşebilmesi ve sorunun tamamen ortadan kaldırılabilmesi için hastanın tedavi konusunda istekli olması ve problemin farkında olması gerekir. Erkeklerin yetiştirilme tarzı, toplum baskıları gibi faktörler nedeniyle cinsel problemler kişiler arasında konuşulmayan konulardır. Böyle durumlarda sorun tedavi edilemediği gibi daha da büyük boyutlara ulaşabilir. Erektil disfonksiyonun tedavi edilebilmesi için erkeklerin bu sorunun  hemen her erkekte görülebilecek bir problem olduğunu kabul etmesi gerekir. Aynı zamanda hasta ve partnerinin de iş birliği içerisinde olması önemlidir. Bu süreçte hastaya olduğu kadar partnerine de önemli görevler düşer. Hasta eğer tedaviye istekli ise şu yöntemler kullanılarak tedavi sürecine başlanır:

Yaşam Tarzını Değiştirme Önerileri

Erekte olamama problemi büyük ölçüde düzensiz bir yaşamdan da kaynaklanabilir. Böyle durumlarda doktorlar hastalarının sigarayı ve alkolü bırakmasını önerebilir ve daha dengeli beslenmelerini isteyebilir. Kişinin yaşamının daha düzenli olması, iyi gece uykusu ve dengeli beslenmesi, cinsel yaşamın da düzene girmesinde son derece etkili olabilir.

Oral Tedavi Uygulamaları

Oral tedavide, ağız yoluyla alınan ilaçla penis damarlarında genişlemeler meydana gelir, bu şekilde penise olan kan akışı da hızlanır. Bu ilaçların uzman doktorlar gözetiminde kullanılması çok önemlidir.

Topikal Tedavi Yöntemleri

Bu yöntemle dış idrar yolu kanalı ile ilaç penise iletilir. İç kısma itilen ilaç burada erir ve idrar yolu duvarı tarafından tamamen emilir. Bu da penis damarlarının kaslarında gevşeme meydana getirir ve kan akışının daha kolay gerçekleşmesini sağlar. Bu tedavi sonrasında erkekler daha rahat şekilde erekte olabilirler.

Vakumlu Cihazlar

Silindirik yapıda olan bu cihazlar penis kısmını tam şekilde kavrayacak şekilde tasarlanır. Vakum özellikleri sayesinde peniste gerekli sertleşmenin gerçekleşmesi sağlanır. Bu yöntem daha çok ilk aşamada bahsedilen tedavilerin geçersiz olması durumunda tercih edilir.

Şok Dalga Tedavisi

Bu tedavi yönteminde, düşük yoğunlukta şok dalgaları kısa aralıklarla penise gönderilerek penis dokusunda ufak hasarlar meydana getirilir. Bu tedavide amaç, hasarların onarılması için yeni damar oluşumunu tetiklemektir. Yeni oluşacak kan damarları, penise gerekli kan akışını sağlayabilir.

İntrakavernöz Enjeksiyonlar

Bu yöntem penise yapılan iğne tedavisidir. Penisin iç kısmında bulunan süngerimsi dokulara ilaç enjekte edilir. Öncelikli olarak görülen tedaviler uygulandığında ve başarı alınamadığında tercih edilen bir yöntemdir. İlacın penise enjekte edilmesinden 10-15 dakika sonra gerekli ereksiyon hali gerçekleşmeye başlar.

Penil Protez İmplantasyonu

Erektil disfonksiyonda, tüm tedavilerin başarısız olması neticesinde cerrahi uygulamalara başvurulur. Erektil disfonksiyon ameliyatı esnasında penis içerisine iki çeşit protezden biri yerleştirilir. Bu protezlerin çeşitlerinden ilki yarı sert protezdir. Bükülebilen iki çubuk şeklinde olan bu protez, penisin ereksiyon olmasını sağlayan odacıklara yerleştirilir. Protezlerin diğer çeşidi olan şişirilebilir protez ise içinde sıvı olan ve penisin iç kısmına yerleştirilen, gerekli durumlarda testis torbasının içine konulan bir pompadan sıvı çeken bir cihazdır. Bu günlerde şişirilebilen protez en yaygın tercih edilen protez çeşididir.

 

Sorularınız için